IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слухове и догадки около проекта за мобилен телефон на Google

Според информацията до момента новият продукт на компанията ще е в ниския ценови сегмент, като за партньор в проекта се спряга Orange

12:34 | 19.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Слухове и догадки около проекта за мобилен телефон на Google

Интернет гигантът Google Inc. разработва свой собствен мобилен телефон, съобщават анализатори и източници, близки до компанията, цитирани от Ройтерс.

Информация за Gphone, както всички вече наричат бъдещия Google Phone, се появи още от миналата седмица, когато Изабел Агилера (директор на компанията за Испания и Португалия) потвърди, че Google работи по подобен проект, но каза и че той в момента не е приоритетен.

За момента други подробности около плановете на Google в тази насока не са известни и от компанията отклоняват всякакви въпроси по темата. Според някои бъдещият телефон ще прилича на iPhone-а на Apple, други пък предполагат, че проектът едва ли ще се нарича GPhone, тъй като това е името на софтуер за IP телефония, разработен от VL Inc., както и на софтуерния продукт с отворен код Gnome-o-phone. Отгоре на всичко сайтът gphone.com е собственост на компанията Global Phone...

Не е ясно и дали Google иска да работи по проекта, разчитайки само на собствените си сили, или предвижда да потърси партньор. Като възможни съратници се спрягат HTC (специализирана в смартфони и джобни компютри), както и телекоми като Orange. Впрочем Google вече е подписала споразумения за сътрудничество със Samsung, Sony-Ericsson, Motorola, BlackBerry и BenQ.

Коментарът на френския оператор Orange е, че до момента няма взето решение за сътрудничество с Google. Според говорител на телекома Orange отдавна води преговори с няколко големи интернет играчи (Yahoo, Microsoft, Google), но все още няма проекти в напреднал етап.

Според изтеклата до момента информация новият телефон ще е в ниския ценови сегмент, ще разполага с интернет връзка и ще има широк цветен екран.

Мобилните услуги са важна област за Google“, заяви пред Ройтерс Ерин Форс, говорител на компанията. По думите му групата остава съсредоточена върху създаването на приложения и партньорства с лидери в мобилната индустрия, за да бъдат разработвани иновативни услуги за потребителите по света, но на този етап нямат нищо конкретно за обявяване.

Според специалисти Google очевидно търси развитие в мобилните услуги, като се има предвид, че през януари миналата година придоби американската компания Reqwireless, специализирана в разработването на приложения за мобилни телефони, а преди известно време в групата на работа постъпи Анди Рубин, основател на производителя на мобилни телефони Danger.

Ето защо може да се предположи, че ако всичко върви добре и слуховете за т. нар. GPhone се окажат верни, то това ще е поредният обещаващ проект на Google. Още повече като се има предвид истерията, свързана с мистериозното разработване на мобилния телефон. В резултат на маркетингов трик или не, обвитият в тайнственост продукт определено ще задържа вниманието върху себе си още дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още