IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с леко повишение днес след спада от миналата седмица

Днес фючърсите на черното злато с доставка през април добавиха 16 цента (0,3%) до ниво от 57,27 долара за барел

10:33 | 19.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с леко повишение днес след спада от миналата седмица

Петролните фючърси отчетоха лек ръст по време на днешната азиатска сесия след понижението от предходната седмица.

В събота Китайската централна банка предприе трето поредно повишение на лихвения процент за последните 11 месеца. Основната лихва в страната нарасна с 0,27 базисни пункта до ниво от 6,39%. Според анализатори това би могло да окаже допълнителен натиск върху цените на черното злато в резултат на забавяне на икономическия растеж и спад на търсенето в Китай.

Миналата седмица фючърсите на петрола загубиха близо 5% от стойността си до ниво от 57,11 долара за барел, най-ниското ниво на затваряне от 30 януари насам. Резкият спад бе резултат от опасенията на пазарните участници относно слабото представяне на пазара на недвижими имоти и на фондовите пазари в САЩ.

Днес фючърсите на черното злато с доставка през април добавиха 16 цента (0,3%) до ниво от 57,27 долара за барел. Сортът Брент регистрира малко по-силен ръст от 42 цента, или 0,7 на сто, до 60,72 долара за барел.

През следващите няколко седмици фокусът на пазара ще е насочен към нивата на запасите и потреблението на бензин в САЩ, смятат експерти. През май започва ваканционният сезон в страната, когато потреблението на автомобилни горива традиционно се повишава. Влияние върху цените на петрола биха могли да окажат и евентуалните преговори около ядрената програма на Иран. Страната може да бъде санкционирана от ООН поради отказа да спре обогатяването на уран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още