IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари тръгват нагоре след данни за слаба йена

Лидери измежду японските компании бяха големите износители Canon и Toyota

10:12 | 19.03.07 г.
Азиатските пазари тръгват нагоре след данни за слаба йена

Пазарите на най-големия континент се повишиха по време на пазарната сесия рано тази сутрин започнала в 3 часа българско време.

Nikkei 225, включващ в себе си 225-те най-големи японски компании, се повиши 1,59 на сто до 17 009,55 пункта. Хонконгският Hang Seng също отчете ръст от 0,96 на сто.

Лидери измежду японските компании днес бяха големите износители Canon и Toyota, чиито книжа се повишиха, след като йената падна. Акциите на автомобилния гигант поскъпнаха с 0,8 на сто и така се търгуваха за 7 670 йени. Canon, който е и най-големият производител на дигитални камери в света, повиши пазарната си стойност с 2,9 на сто до 6 440 йени за акция.

Книжата на Sony се повишиха с 2,5 на сто до 6 150 йени.

Експерти посочиха като причина за днешния ръст по-свободни пазарни регулации в Китай, където премахнаха забраната компания от една индустрия да притежава предприятие в друга.

Според Масафуми Ошиден пък, който е фондов мениджър BlackRock Japan Co., причината за ръста на азиатските пазари е слабата йена. „За това днес се купуват компании, занимаващи се с износ“, коментира анализаторът пред Bloomberg.

Японската валута падна до 117,26 йени за долар, като само към края на пазарния ден в петък тя се разменяше за 116,75. Йената се търгуваше на 155,88 йени за евро, което е и най-ниската й стойност спрямо единната валута от 1 март насам.

Сред малкото азиатски пазари, които се понижиха днес, бе филипинският. Филипинските фирми понижиха средната си пазарна стойност с 0,7 на сто заради изказването на Армандо Тетангко, президент на централната банка, че няма да има повишение на основните лихвени проценти. Така акциите на Банката на Филипинските острови, най-големият кредитор в страната, се понижиха с 1,6 на сто до 63,50 песо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още