IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищната криза в САЩ повлича след себе си световните пазари

Финансовите компании в S&P 500 се обезцениха с 3,2 на сто, най-много от всичките 10 индустрии, които съставляват индекса

10:14 | 14.03.07 г.
Жилищната криза в САЩ повлича след себе си световните пазари

Американските, азиатските и европейските пазари паднаха, след като инвеститорите преоцениха възможностите за задълбочена криза в жилищния сектор на САЩ. Dow Jones Industiral Average, един от основните индекси на Нюйоркската борса, се понижи вчера с 1,97 на сто. По-волатилният Nasdaq пък отчете още по-голям спад от 2,15 на сто. Това бе първото понижение на американските книжа от 3 дни насам.

Основен двигател зад възстановяването на световните пазар в последните три дни бе фактът, че президентът на Федералния резерв Бен Бернанке и американският финансов министър Хенри Полсън окуражиха инвеститорите, че американската икономика е силна и проблемите в жилищния сектор на САЩ няма да имат сериозен ефект върху икономиката.

Изглежда обаче пазарите не са съгласни с прогнозите на официалните лица. След като вчера няколко ипотечни компании в САЩ обявиха проблеми с плащанията си към кредиторите и комисията по ценни книжа заяви, че разследва New Century, един от най-големите кредитори в жилищния сектор, пазарите прецениха, че е възможно ефектът от жилищната криза върху цялата американска икономика да е много по-сериозен.

Финансовите компании в S&P 500 се обезцениха с 3,2 на сто, най-много от всичките 10 индустрии, които съставляват индекса.

Картината стана още по-мрачна вчера в 14:30 часа, когато данните за продажбите на дребно за февруари не успяха да разсеят притесненията на инвеститорите. Въпреки експертната прогноза за растеж от 0,3 на сто спрямо януари американците са пазарували само с една десета от процента повече спрямо предния месец. Това обезцени книжата на 28 от общо 29 вериги от магазини, листвани в S&P 500. Акциите на Wall-Mart, най-голямата верига от магазини в света, паднаха с 1,08 долара до 46,18 долара за акция.

Несигурната ситуация в САЩ и високата волатилност на световните пазари накара инвеститорите да прекъснат рискови сделки от типа carry trade. Това, от своя страна, отпуши пътя на йената нагоре и USD/JPY се търгуваше към 9:30 часа на 115,92. В четвъртък валутният крос бе 118,28.

Както е добре известно обаче, високата йена е нещото, от което японските компании се страхуват най-много заради това, че оскъпява продуктите им в чужбина. Това запрати и индекса Nikkei-225, включващ в себе си 225-те най-големи компании на Токийската борса, надолу днес с 2,92 на сто. Хонконгският Hang Seng също се понижи и се котираше на 18 820,22 – с 2,65 на сто по-ниско от стойността си вчера.

Книжата на Honda Motor Co., вторият по големина производител на автомобили в Япония, паднаха с 3,5 на сто днес до 4 110 йени за акция. Проблемната ситуация в жилищния САЩ няма начин да не засегне и японската компания, тъй като Honda реализира 55 на сто от продажбите си за 2006 именно в Америка.

Европейските пазари също се понижиха. Bloomberg European 500, включващ в себе си 500-те компании с най-голяма капитализация, се понижи с 1,11 на сто. Немския DAX падна с 1,36 на сто.

Българските пазари този път показaха корелация със световните, като
към момента SOFIX се понижава с 1,10 на сто спрямо вчерашната си котировка, а BG40 бележи лек спад от 0,4 на сто. Сертификатът на SOFIX, който се търгува в Щутгарт, се продаваше за 65,10 евро, което е с 0,03 на сто по-ниско от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още