IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се понижиха след ръст на йената

Щатският S&P 500 възстанови почти 50 на сто от загубите си от 27 февруари

10:16 | 13.03.07 г.
Азиатските пазари се понижиха след ръст на йената

 По време на азиатската сесия тази сутрин пазарите на най-големия континент паднаха, а йената поскъпна спрямо долара и еврото. Американските пазари се повишиха вчера благодарение на сключените големи сделки по придобивания.

Nikkei 225 загуби 0,66 на сто си, след като скъпата йена намали стойността на продажбите на японски стоки в САЩ. Някои от най-големите износители претърпяха значителни загуби. Книжата на Honda, третият по големина автомобилопроизводител в Япония, паднаха с 1,4 на сто до 4 250 йени за акция. Подобна бе съдбата на Toyota и Sony, чиито книжа се понижиха съответно с 0,8 и 2,1 на сто.

Обикновено йената и Nikkei 225 имат обратна корелация, т.е. когато се наблюдава повишение на йената, японските акции падат и обратното. Причината за това е, че голяма част от печалбите на японски компании са реализирани чрез продажби в чужбина, а скъпата йена стопява тези печалби.

Основния индекс в Хонконг – Hang Seng, също отчете понижение. Към 7:35 той се котираше на 19 393,56 пункта, което е с 0,25 на сто по-ниско от вчерашната му стойност.

Американските акции отчетоха трето поредно повишение, след като инвеститорите бяха обнадеждени от ниската цена на петрола и новини за сключени вчера сделки по придобивания на компании за 31,7 млрд. долара.

Dow Jones Industrial Average, включващ в себе си най-големите индустриални компании на борсата в Ню Йорк, се повиши с 0,34 на сто вчера. S&P 500 и Nasdaq се повишиха съответно с 0,27 и 0,62 на сто.

Интересното е, че най-накрая и технологичните компании показаха ръст. Nasdaq, който изоставаше по ръст от S&P 500 и DJIA в петък, вчера се повиши значително. Книжата на Intel добавиха 2 на сто, или 38 цента за акция.

Акциите на авиокомпаниите в САЩ също се повишиха, след като петролът поевтиня, което означава и по-ниски разходи за горива за повечето превозвачи. Книжата на Boeing поскъпнаха с 1,69 долара и се търгуваха за 91,20 вчера.

Суровият петрол падна с 1,9 на сто до 58,91 долара за барел в Ню Йорк поради очакванията, че ОПЕК няма да намали производствената квота, за да стимулира цената на горивото.

Вчерашният ден не бе добър за европейските пазари. Почти всички индекси се понижиха, след като Клаус Либшер от ЕЦБ намекна за възможно повторно повишение на лихвените проценти през юни.

Bloomberg European 500 падна с 0,46 на сто, а немският DAX с 0,02 на сто до съответно 262,19 и 6 715,49. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още