IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът в продуктивността в САЩ се забавя

Aмериканските работници са получили по-високо заплащане за по-ниска производителност в сравнение с 2005 година

17:23 | 06.03.07 г.
Ръстът в продуктивността в САЩ се забавя

Продуктивността в неселскостопанския сектор в САЩ за миналата година е нараснала с 1.6%, показаха излезлите днес данни на Министерството на труда.

Цената за единица труд е нараснала с 6.6% за 2006. Това породи инфлационни страхове у някои инвеститори и според специалисти прави малко вероятно намаляването на основния лихвен процент през идните месеци.

Ръстът на неселскостопанската продуктивност (единица за измерване на производството на един работник за един час) е с 0.1 пункта по-нисък от предварителната прогноза на експерти, запитани от Bloomberg, и с 1.4 пункта по-малко от миналогодишния ръст от 3.0%.

В същото време, възнаграждението за единица труд е нараснало с 6.6%, т.е. за 2006 г. американските работници са получили по-високо заплащане за по-ниска производителност в сравнение с 2005 година.

Тези цифри правят малко вероятен шанса Федералният резерв на САЩ да намали основния лихвен процент. Миналата седмица бе една от най-слабите за световните пазари. Активната разпродажба на активи в Азия, Европа и Америка, ръстът на лошите кредити в САЩ и проблемите в пазара на жилища породиха вълна от спекулации, че Фед ще намали лихвения процент с цел да стимулира икономиката.

Последните резултати от министерството на труда за неселскостопанската продуктивност обаче правят това малко вероятно. Бен Бернанке, президентът на централната банка, коментира миналата седмица, че високите възнаграждения за единица труд представляват инфлационен риск, тъй като компаниите могат да предадат този разход на клиентите си. Федералният резерв, чиято основна функция е да контролира инфлацията, най-вероятно няма да рискува да стимулира растеж на цените с намаляването на основния лихвен процент.

За момента основният лихвен процент е 5,25 на сто. Той остана непроменен на последната среща на Фед на 31 януари. Следващата такава среща ще бъде на 20-21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още