IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът пада за втори пореден ден

Въпреки занижената цена инвеститори не очакват значителни промени в производствените квоти на ОПЕК

10:02 | 05.03.07 г.
Петролът пада за втори пореден ден

Цената на суровия петрол отново падна заради страховете на инвеститори, че намаляващата скорост на световната икономика ще занижи търсенето на нефт. След като американските акции минаха през най-слабата си седмица от 2003 година насам, последвани от значително понижение на азиатските книжа рано тази сутрин, суровият петрол с доставка през април падна с 83 цента, или 1,4%, до 60,81 долара за барел по време на азиатската сесия. На 2 март контрактите изгубиха 0,6% до 61,64 долара за барел.

В Лондон Брентът с доставка април падна с 93 цента, или 1,5%, до 61,15 долара. Само часове преди това той бе 61,30 долара в Сингапур.

Въпреки занижената цена инвеститори не очакват значителни промени в производствените квоти на ОПЕК. “Не очакваме ОПЕК да намалят добива си на петрол”, коментира Жерард Бърг от Националната австралийска банка, цитиран от Bloomberg.

Следващото събиране на енергийните министри на страните членки на петролния картел ще се състои на 15 март. Петролният министър на Алжир Шакиб Келил коментира пред репортери в Алжир: “Цените са нормални, затова ние нито ще намалим, нито увеличим производството си. Очакваме цените да се стабилизират между 50 и 60 долара за барел.”

Говорители на ОПЕК коментираха на 15 февруари т.г., че очакват световното търсене на петрол за 2007 да бъде около 85.37 млн. барела на ден, което е с 1.5% или с 1.24 млн. барела повече от това през 2006 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още