IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК с нов ултиматум към Microsoft, заплашва с дневни глоби до 3 млн. евро

Microsoft разполага със срок от четири седмици, за да отговори, след това ще бъдат налагани санкции със задна дата

11:37 | 02.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК с нов ултиматум към Microsoft, заплашва с дневни глоби до 3 млн. евро

Европейската комисия заплаши в четвъртък Microsoft с нови глоби в размер на няколко милиона евро на ден, ако американската компания не започне до един месец да спазва задълженията си, наложени с присъдата през март 2004 г. заради злоупотреба с монополно положение.

За първи път от 50 години насам се случва компания да откаже да се подчини на европейските регулаторни органи. Това е много жалко“, коментира пред АФП Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус.

Microsoft разполага със срок от четири седмици, за да отговори на ЕК, след което комисията може да наложи дневни глоби за неуважение на решението през март 2004 г.

Ако след този срок комисията не е удовлетворена от отговора на Microsoft, тя ще наложи на компанията и глоби със задна дата, считано от декември 2005 г.

Тези санкции ще възлизат на максимум половин милион евро на ден за периода 15 декември 2005 – 31 юли 2006, два милиона евро дневно за 20 юни - 31 юли 2006 и три милиона от първи август до деня на евентуалното решение на ЕК.

През март 2004 г. Брюксел задължи американския гигант да разкрие техническата документация, необходима за съвместяване на конкурентни софтуери с операционната система Windows „при разумни и недискриминационни условия“.

След многобройни обжалвания Microsoft започна да предоставя от декември 2005 г. тази техническа документация, засягаща и Vista, последната версия на Windows.

Според анализ на ЕК предоставените протоколи обаче не съдържат „значителни иновации“ и затова предложените от Microsoft цени за тях на конкурентите са твърде високи.

Microsoft прие принципа, според който тарифирането трябва да се основава главно на иновативния характер на протоколите. Комисията в момента счита, че тези протоколи не съдържат значителни иновации“, обяснява Крус в съобщение до медиите.

Според Джонатан Тод протоколите са толкова скъпи и безполезни, че „никоя компания не е подписала споразумение за тях“.

Освен корективните мерки, през март 2004 г. ЕК наложи на групата и рекордна глоба в размер на половин милиард евро – най-голямата санкция, налагана някога от Брюксел на една компания.

Microsoft обжалва глобата пред Европейския съд, който трябва да се произнесе до лятото.

През юли 2006 г. американската група вече получи една санкция от 280 млн. евро за неуважение на решението от 2004 г., но не върху високите цени, предлагани на конкурентите, а заради предоставяната им непълна и неточна информация.

След тази глоба компанията предаде нови документи на комисията, която все още ги изучава.

Глобата тогава беше платена, но Microsoft реши и да я обжалва пред съда.

Акциите на Microsoft завършиха борсовата търговия в четвъртък със спад от 0,28% до ниво от 28,09 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още