IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се повиши до 60 долара за барел след поредица от аварии в САЩ

По време на днешната азиатска сесия лекият суров петрол с доставка през април отчете лек спад от 5 цента до ниво от 60,02 долара за барел

10:30 | 22.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се повиши до 60 долара за барел след поредица от аварии в САЩ
Петролът се задържа на нива около 60 долара за барел след вчерашното повишение, което до голяма степен бе породено от поредицата аварийни прекъсвания на доставките в САЩ.

От Valero Energy Corp. заявиха вчера, цитирани от Bloomberg, че производството в рафинерията McKee в Тексас ще може да бъде възобновено след няколко седмици. Инсталацията с капацитет от 170 хил. барела дневно бе затворена на 16 февруари след избухнал пожар.

Същевременно изтичане на гориво доведе до временно прекъсване на ключов петролопровод, свързващ южните със североизточните части на страната. Трасето е с капацитет от 140 хил. барела дневно. Собствениците на съоръжението Teppco заявиха, че се надяват доставките да бъдат възобновени през уикенда.

Аварийни прекъсвания от началото на този месец имаше и в рафинерии в Пенсилвания, Колорадо, Онтарио и Делауер.

Според анализатори, за повишението на цените на петрола допринася и пренасочването на фокуса на пазарните участници от отоплителните горива към бензина с настъпване на топлите сезони.

По-късно днес ще бъдат публикувани седмичните данни на енергийното министерство на САЩ за запасите от петролните продукти в страната. Консенсусните очаквания са за спад на запасите от бензин с 500 хил. барела са седмицата до 16 февруари.

По данни на институцията за предходната седмица бензиновите запаси са на ниво от 225,2 млн. барела, или с 3,7% над средната стойност за последните пет години. Търсенето на автомобилното гориво бе на ниво от 9,1 млн. барела дневно, или с 3,6% повече от съответния период на миналата година. Вчера цената на бензина в САЩ се повиши до двумесечен връх от 1,7047 долара за галон.

По време на днешната азиатска сесия лекият суров петрол с доставка през април отчете лек спад от 5 цента до ниво от 60,02 долара за барел. Вчера на борсата в Ню Йорк затвори на ниво от 60,07 долара за барел след ръст от 1,22 долара (2,1%) за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още