IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска повече пари от Норвегия заради България и Румъния

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн продължават пазарлъците с Брюксел за достъп до разширения европейския пазар

12:46 | 19.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС иска повече пари от Норвегия заради България и Румъния

Европейският съюз поиска от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия да плащат по-големи суми, ако искат да развиват бизнес с двете нови страни членки на Общността – България и Румъния, съобщи EUObserver. Норвегия, която разполага с големи залежи на петрол, ще участва с най-голям дял в увеличените вноски.

Трите страни, които не са членки на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство (ЕИП), плащат годишни вноски на Общността в замяна на достъп до вътрешния й пазар, на който те могат да продават стоки и услуги.

Отправихме щедра оферта, която би трябвало да стане основа на споразумение“, казват норвежки представители, цитирани от NTB news.

Но това не е достатъчно за Европейската комисия. „Отбелязахме прогрес, но все още не сме постигнали набелязаната цел“, казва, от своя страна, преговарящият за ЕС. „Все още не виждаме равностойно третиране на България и Румъния и десетте страни, които станаха еврочленки през 2004 г.“

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн продължават преговорите с Брюксел за достъпа си до перспективния европейски пазар, който бе разширен с нашата страна и северната ни съседка на 1 януари 2007 г.

През 2004 г., когато беше предишната вълна на разширение на съюза, вноските на Норвегия бяха увеличени десет пъти до 205,8 млн. долара. Първоначалните европейски искания бяха от 1 януари тази сума да нарасне със 71 млн. долара, като на 30 април 2009 г. предстои цялостно преразглеждане на споразумението за ЕИП.

Малко по-късно Брюксел снижи очакванията си за повишаване на сумата до 65 млн. долара, докато отсрещното предложение е за покачване от 55 млн. долара, от които 53 млн. ще плати Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още