IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GM преговаря за придобиването на Chrysler

Ако GM придобие Chrysler ще бъде създаден автомобилен гигант с 40 на сто дял на пазара на автомобили в САЩ

13:05 | 17.02.07 г.
GM преговаря за придобиването на Chrysler
General Motors Corp (GM) е в начални преговори за придобиването на Chrysler Group – щатското подразделение на DaimlerChrysler AG или за стратегическо сътрудничество с последната, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на вътрешен източник.
 
Ако GM придобие Chrysler, ще бъде създаден автомобилен гигант с 40 на сто дял на пазара на автомобили в САЩ.
General Motors е най-големият производител на автомобили в света, а DaimlerChrysler е петият по големина по продажби на световно ниво.
 
Въпреки това обаче анализаторите са скептични по отношение на ползите за GM от евентуално стратегическо партньорство с DaimlerChrysler или придобиването на Chrysler от американската компания, коментира Ротйрес. Последните две имат наличие на излишен производствен капацитет, поради намаляващите им продажби.
 
Преди четири месеца GM отказа да преговаря с Renault SA и Nissan Motor Co за сътрудничество, тъй като според американската компания тя няма да има такава изгода, каквато ще имат другите два автомобилни производителя от създаване на партньорство под една или друга форма.
 
В момента GM и DaimlerChrysler работят в сътрудничество с BMW за разработване на хибриден двигател, който ще се използва от модела на Dodge - Durango SUV.
 
През седмицата Chrysler разкри своите планове за намаляване на броя на служителите с 13 000 и затваряне на фабриката за сглобяване на автомобили в Делауеър.
 
През 2006 г. Chrysler загуби 1,4 млрд. долара в резултат на големи количества непродадени превозни средства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още