IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екологични проблеми могат да забавят изграждането на балтийския газопровод

Определената стартова дата на проекта Nord Stream е през 2010 година

11:56 | 12.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Екологични проблеми могат да забавят изграждането на балтийския газопровод
Стартът на изграждането на газопровода Nord Stream под Балтийско море, който трябва да доставя гориво директно от Русия за Германия, може да бъде отложен поради екологични съображения. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, цитиран от Bloomberg.

По думите му, определената за старт на проекта 2010 година изглежда твърде оптимистчна.

Основните възражения идват от страна на Швеция, според която прокарването на газопровода по дъното на Балтийско море може да доведе до разпространение на силно токсични материали от химическите амуниции, изхвърлени през Втората световна война. Морските мини на дъното на морето също представляват опасност за флората и фауната в региона и евентуалното им обезвреждане може да навреди на местната риболовна индустрия, смятат още еколозите.

Газопроводът Nord Stream е съвместен проект на Газпром (притежаващ дялово участие от 51%) и немските E.ON и BASF с дялове от по 24,5%. Прогнозираният транспортен капацитет на съоръжението е 55 млрд. кубически метра природен газ годишно. Според предвидения към момента маршрут дължината на трасето ще е близо 1 200 километра и ще преминава през руската, финландската, шведската, датската и германската морски икономически зони. Очакваната стойност на проекта е около 6 млрд. евро.

Според експерти, Nord Stream ще може да покрие около 60% от потреблението на природен газ в Германия. Към момента Европа внася около една четвърт от необходимото й количество газ от Русия.

Голяма част от анализаторите са на мнение, че изграждането на газопровода е политически ход от страна на Русия, целящ избягването на транзита през страни като Беларус, Украйна, Полша, Чехия и Словакия. В началото на тази година спор между Русия и Беларус доведе до временно прекъсване на доставките на синьо гориво за Стария континент, а в началото на 2006 година подобни проблеми имаше и при транзита през Украйна.

Според представители на Nord Stream, по-голяма яснота около стартовата дата на проекта ще има през есента на тази година, когато се очаква да бъде изготвен подробен доклад за влиянието на газопровода на околната среда, в който участват експерти от всички страни в региона. Не са изключени и промени в маршрута, в случай че Швеция не одобри сегашните параметри на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още