IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се повиши над 60 долара за барел

Вчера пожар в калифорнийското петролно находище Елк Хилс доведе до закъснения в доставките на петрол към Мексиканския залив и Канада

10:36 | 09.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се повиши над 60 долара за барел

Петролът се повиши над 60 долара за барел по време на днешната азиатска сесия за пръв път от пет седмици насам.

Вчера пожар в калифорнийското петролно находище Елк Хилс доведе до закъснения в доставките на петрол към Мексиканския залив и Канада. Собственик на находището е четвъртата по пазарна капитализация петролна компания в САЩ Occidental Petroleum.

Според представители на компанията, цитирани от Bloomberg, по-голямата част от добивните мощности в комплекса са затворени вследствие на пожара, като загубите възлизат на около 120 хил. барела дневно. Елк Хилс е седмото най-голямо находище в континенталната част на САЩ.

Днес фючърсите на черното злато поскъпнаха с 41 цента до ниво от 60,12 долара за барел, а сортът Брент се повиши с 30 цента до 59,33 долара за барел. Вчера на борсата в Ню Йорк суровината затвори на ниво от 59,71 долара за барел, най-високото от 29 декември насам.

Според анализатори пробивът на психологическото ниво от 60 долара за барел може да доведе до нови покупки в следващите няколко дни. Допълнителен натиск във възходяща посока оказват и метеорологичните прогнози за задържане на ниските температури в САЩ поне до края на следващата седмица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още