IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осъдиха шефа на Hyundai на три години затвор

68-годишният директор на компанията бе признат за виновен по обвинения за злоупотреби с власт и с финансови средства

09:24 | 05.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Осъдиха шефа на Hyundai на три години затвор

Шефът на най-големия южнокорейски автомобилопроизводител, който е и шести в световен мащаб - Hyundai Motor, бе осъден тази сутрин от южнокорейски съд на три години затвор заради злоупотреба със средства на компанията и със служебно положение, съобщи Ройтерс.

Дълбоко сме разочаровани от днешното решение на съда. Имаме намерение да обжалваме“, обяви говорител на Hyundai Motor.

68-годишният Чунг Монг-Коо бе признат за виновен по обвинения за отклоняване на 63 млрд. вона (51,5 млн. евро). Парите били използвани за подкупи на политици и други отговорни лица.

Първоначално прокуратурата искаше шест години затвор за директора на автомобилопроизводителя. Адвокатите му обаче поискаха по-благосклонна присъда, като настояха, че в противен случай би било заплашено бъдещето на един от стълбовете на южнокорейската икономика.

В действителност 70% от автомобилния пазар в страната се контролира от Hyundai. А съдебните грижи на Чунг Монг-Коо вече забавиха плановете на компанията за мащабна експанзия в Европа и САЩ, както и тези на подразделението Kia Motors. 

През 2006 г. двата производителя претърпяха загуби от неосъществено производство в размер на 2,4 млрд. долара заради стачки на работници. Отлагането на работата на заводите в Чехия и САЩ пък попречиха на плановете за увеличаване на присъствието в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още