IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролните фючърси поскъпнаха с 6,5% през седмицата

Борсовите индекси в САЩ също приключиха седмичната търговия с повишения

13:06 | 03.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролните фючърси поскъпнаха с 6,5% през седмицата
Петролните фючърси приключиха изминалата седмица с повишение, повлияни от прогнозите за запазване на ниските температури в североизточните части на САЩ и политическите напрежения в някои от основните страни-износителки на черното злато.

Вчера фючърсите на лекия суров петрол с доставка през март затвориха на ниво от 59,02 долара за барел на борсата в Ню Йорк, поскъпвайки с 6,5% за седмицата.

Според анализатори, търсенето на горива за отопление през следваща седмица в североизточните щати ще бъде с 36% над средните стойности. Потреблението в региона е около 80% от общото за САЩ. Метеорологичните прогнози показват, че застудяването вероятно ще продължи поне до края на февруари.

Допълнително влияние върху цените на петрола оказва и неяснотата около ядрената програма на Иран. Миналия месец стана ясно, че страната изгражда мощности за обогатяване на уран, които могат да бъдат използвани за производство на ядрени оръжия. Според иранското правителство обаче, единствената цел е производството на електроенергия.

От 1 февруари влезе в сила и свиването на добива на петрол от страна на ОПЕК, обявено в края на миналата година. Очаква се доставките на черното злато от картела да намалеят с 0,2% до края на февруари.

Борсовите индекси в САЩ приключиха седмицата на положителна територия – Dow Jones Industrial Average добави 1,3% към стойността си за петте дни до ниво от 12 653,49 пункта, широкият S&P 500 се повиши с 1,8% до 1 448,39 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отчете ръст от 1,7% на седмична база до 2 475,88 пункта.

В петък бяха публикувани данните за заетостта в САЩ за месец януари. Новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор са 111 000 спрямо 206 000 през декември. Нивото на безработица нараства от 4,5% на 4,6%, което е първото повишение за последните три месеца.

Според анализатори данните са по-скоро положителни за пазара като цяло, тъй като дават сигнал за задържане на инфлационните процеси, което означава че Федералният резерв вероятно няма да предприема допълнителни рестриктивни мерки. От друга страна, влошаването на пазара на труда може да повлияе негативно на някои компании, които са по-чувствителни към макроикономическите условия.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още