IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът стартира седмичната търговия с повишение

Според анализатори, ръстът в голяма степен се дължи на политическото напрежение в Иран и Нигерия

10:40 | 29.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът стартира седмичната търговия с повишение
Петролът стартира седмичната търговия с повишение, което според наблюдатели е подкрепено от политическото напрежение в Иран и Нигерия, които са два от големите световни износители на суровината.

В събота ирански депутат заяви, цитиран от Ройтерс, че страната е започнала изграждането на нови мощности за обогатяване на уран - процес, който дава възможност за производство на ядрени оръжия. По-късно информацията бе отречена от представители на правителството.

Ситуацията поднови опасенията за евентуално нарастване на напрежението между САЩ и Иран, което бе една от причините за рязкото поскъпване на петрола до над 78 долара за барел през юли 2006 година.

В неделя група бунтовници са осъществили нападение срещу полицейско управление в района на делтата на река Нигер, съобщава още Ройтерс. Целта е била освобождение на един от сепаратистките лидери. Преди година серия от подобни нападения доведе до затваряне на близо една-пета от добивните мощности в Нигерия.

Прогнозите за задържане на ниските температури в североизточните части на САЩ оказват допълнителна подкрепа на цените на черното злато. Според някои анализатори обаче, това е само временен фактор, тъй като петролните запаси в страната са на достатъчно високи нива.

По време на днешната азиатска сесия петролните фючърси с доставка през март добавиха 42 цента към стойността си до ниво от 56,84 долара за барел. Миналата седмица суровината добави 3,8% към стойността си. Сортът Брент днес се повиши с 46 цента до 55,78 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още