IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордната глоба на Siemens повлече надолу печалбата на компанията

Въпреки скандала около групата днес акциите на Siemens отбелязват ръст от над 6%

16:28 | 25.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордната глоба на Siemens повлече надолу печалбата на компанията

Siemens обяви покачване от 4% на новите си поръчки през първото тримесечие, но нетната печалба на компанията усети шоковия ефект от обявената в сряда от Европейската комисия глоба на немския конгломерат.

В съобщение до медиите от Siemens уточняват, че поръчките им за периода възлизат на 24,58 млрд. евро. Чистата печалба за последното тримесечие на миналата година обаче бележи спад от 16% до 788 млн. евро, като в резултата е включена санкцията от 423 млн. евро за незаконно разбирателство относно цени на продукти. Това е най-голямата глоба, налагана въобще от ЕК заради нарушение на бизнес правилата на Стария континент.

Освен Siemens, бяха глобени и Mitsubishi electric (със 118 млн. евро, Toshiba (с 91 млн. евро), Hitachi (с 53 млн. евро), Alstom (с 65 млн. евро) и Areva (с 53 млн. евро).

Оборотът на Siemens за изминалото тримесечие е нараснал с 6% до 19,07 млрд. евро. Средните очаквания на анализаторите бяха за 18,68 млрд. евро.

Президентът на групата Клаус Клайнфелд заяви, цитиран от АФП, че твърдо вярва в успеха на всички подразделения на групата през настоящото тримесечие.

От компанията съобщиха още, че имат намерение да закупят американската технологична компания UGS за 3,5 млрд. долара.

Другата новина около Siemens е, че компанията подготвя листването на подразделението си за автомобилни навигационни системи VDO, което по думите на Клайнфелд ще осигури по-големи ресурси и финансова гъвкавост на инженерната дейност с цел бъдещия й растеж. Очаква се на инвеститорите да бъдат предложени над 25% от капитала на VDO, като Siemens ще запази мажоритарния дял.

Въпреки скандала около групата днес инвеститорите обърнаха внимание по-скоро на бъдещите й планове, като акциите на Siemens отбелязват ръст от 6,23% във Франкфурт до ниво от 82,82 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още