IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се задържа около 55 долара за барел

Черното злато повиши стойността си заради информацията за предстоящо увеличение на стратегическите петролни резерви на САЩ

11:11 | 24.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се задържа около 55 долара за барел
Петролът се търгува на нива около 55 долара за барел днес. Вчера черното злато повиши стойността си заради информацията за предстоящи големи покупки на суровината от САЩ с цел увеличение на стратегическите петролни резерви на страната.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните фючърси с доставка през март поскъпнаха с 4,7% до ниво от 55,04 долара за барел, което е най-силното дневно повишение от 20 ноември миналата година. По време на днешната азиатска сесия суровината загуби 19 цента до 54,85 долара за барел, а сортът Брент поевтиня с 15 цента до 55,95 долара за барел.

Вчера представители на енергийното министерство на САЩ заявиха, че през пролетта на 2007 година се предвижда увеличение на стратегическия резерв на страната с 11 млн. барела, като дневното нарастване ще е около 100 хил. барела.

Според анализатори, увеличението на резерва ще окаже подкрепа само в краткосрочен план, тъй като на по-късен етап складираните количества могат да окажат и противоположен ефект, задържайки цените на по-ниски нива.

Други експерти пък са на мнение, че подобна стъпка е силно позитивна, имайки предвид и мерките, които Китай предприема в тази посока. През декември страната е закупила 12,4 млн. барела суров петрол, което е с над 50% повече от предходния месец.

Застудяването в САЩ през последната седмица също оказва позитивно влияние на цената, като очакванията на анализаторите са за спад на запасите от петролни дестилати (в това число гориво за отопление) с 800 хил. барела за седмицата до 19 януари. Данните ще бъдат публикувани по-късно днес. Експертите очакват ръст на запасите от суров петрол и бензин съответно от 1,1 млн. барела и 1,3 млн. барела на седмична база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още