IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кипърско-гръцка надпревара за закупувания в банковия сектор

Стремежът към консолидация на банковите пазари в Гърция и Кипър предизвика поредица от напрегнати събития през последните няколко дни

13:01 | 20.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кипърско-гръцка надпревара за закупувания в банковия сектор
Стремежът към консолидация на банковите пазари в Гърция и Кипър предизвика поредица от напрегнати събития през последните няколко дни, в които трескаво бяха разменяни оферти за придобивания и предупреждения към замесените институции за разумни и отговорни действия.

В петък от Пиреос България съобщиха, че компанията майка Piraeus Bank е обявила официално и е представила на компетентните органи публична оферта за придобиването на Marfin Popular Bank, която е базирана в Никозия и оперира в Гърция и Кипър. Историята около тази оферта обаче започна още миналия четвъртък, когато тя всъщност беше отправена.

Целта на финансовата институция е да придобие между 40 и 100% от Marfin Popular Bank, уточниха за Investor.bg от Пиреос България. Предложението предвижда замяна на една от акциите на Piraeus Bank срещу 5,7 акции от Marfin Popular Bank. Това прави по 4,48 евро на акция, или около два пъти по-малко от текущата цена на акциите на банката, чиято пазарна капитализация е 6,6 млрд. евро.  

В петък миналата седмица, ден след подаването на офертата, обектът на евентуалното закупуване пък подаде оферти за придобиването на самата Piraeus, както и на Bank of Cyprus. Предложената цена за Bank of Cyprus, в която Piraeus държи дял от 8,2%, бе 6,16 млрд. евро. Параметрите на офертата за Piraeus предвиждаха 2,842 акции на Marfin за всяка акция на гръцката финансова институция, или около 6,9 млрд. евро.

След това струпване на оферти акциите на банките бяха спрени от търговия, за да се даде време на инвеститорите да осмислят събитията.

Според кипърската комисия, регулираща капиталовия пазар, офертите за Bank of Piraeus и Bank of Cyprus са незаконни, защото първа е подадена офертата на Piraeus за Marfin. А в закона е казано, че компания, подала публична оферта за друга, не може да бъде и цел за придобиване.
 
Междувременно гръцкият финансов министър Йоргос Алогоскуфис прикани и трите страни в заплетения казус да действат отговорно, за да не бъде навредено на пазара и икономиката. Подобни съвети отправиха и други държавници и отговорни лица.

От Пиреос България обясниха, че предложението от страна на гръцката банка, което имаше късмета да е първо, е вече одобрено от регулаторните органи на капиталовите пазари в Кипър. За да продължи с придобиването на Marfin, Piraeus е внесла информационен меморандум, който се очаква да бъде одобрен в следващите няколко дни.

Dubai Financial обаче, основен акционер в кипърската банка, обяви, че няма интерес да приеме офертата.

Развръзката вероятно ще стане по-близка през следващата седмица, когато, когато според онлайн изданието Cyprus Mail шефовете на Piraeus ще се срещнат в Никозия с управителя на централната банка и финансовия министър и представители на Кипърската фондова борса.

Понастоящем финансовата група на Piraeus Пиреос притежава активи на обща стойност 29 млрд. евро и клонова мрежа от 490 клона (292 в Гърция и 198 в други държави). У нас, чрез Пиреос България, банката оперира от 1994 г. В началото на 2005 г. Пиреос закупи Евробанк АД и в момента разполага с клонова мрежа от 67 клона и притежава активи за над 1 млрд. евро. Mаrfin пък е най-голямата банка в Кипър с активи от 22,3 млрд. евро и 300 клона в 13 страни. От своя страна, Bank of Cyprus разполага с активи от 20,4 млрд. евро и с около 300 клона по света.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още