IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Словения празнува успешното въвеждане на еврото

Изтече краткият 14-дневен срок, в който в страната можеше да се плаща и с евро, и с толари

10:34 | 15.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Словения празнува успешното въвеждане на еврото

В присъствието на висши представители на Европейския съюз Словения ще празнува днес успешното си преминаване към еврото, което стана факт преди две седмици, съобщи АФП.

Това ще бъде една от най-важните церемонии в историята на Словения и едно от най-значимите събития за Европейския съюз тази година“, твърди държавната телевизия на страната, която стана член на Общността през май 2004 г.

В понеделник изтече краткият 14-дневен срок, в който в Словения важаха и еврото, и толарът, който беше въведен след разпадането на Югославия през 1991 г. Занапред в обращение остава единствено единната европейска валута. За да почетат това ново начало, на днешните празници ще присъстват множество европейски представители, включително германският канцлер Ангела Меркел.

Любляна посреща днес и президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, ръководителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, а също и Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург, която в момента председателства Общността.

Събитието, съпътствано от драстични мерки за сигурност в словенската столица, ще позволи на европейските политици и финансисти да проследят развитието на европейската валута, която много хора обвиняват, че е довела до повишение на цените в приелите я държави. Според словенската асоциация на потребителите вече са получени над 600 сигнала за поскъпване на продукти и услуги заради преминаването към еврото, като най-много са те в сектора на общественото хранене.

От Европейската комисия заявиха в петък, че преминаването към единната валута се осъществява плавно и безпроблемно и практически всички плащания се извършват в евро. Според проучване на комисията от миналата сряда 94% от словенците вече имат в портмонетата си само или почти само евробанкноти и монети.

Потребителите и магазините успяха добре да се адаптират към еврото въпреки нарасналата активност със старта на зимните разпродажби на 8 януари“, коментираха от ЕК.

Все пак мнението на много словенци е, че има по-малък интерес към традиционните разпродажби в сравнение с предишни години и това се дължи на еврото. Хората смятат, че стоките остават скъпи въпреки намаленията и че не могат да си позволят големи покупки заради ниските си заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още