IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Онлайн търговията в САЩ премина 100 млрд. долара

Увеличението в продажбите за миналата година възлиза на 24%

08:37 | 15.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Онлайн търговията в САЩ премина 100 млрд. долара

Онлайн търговията в САЩ през 2006 г. отбеляза силен ръст и за първи път премина границата от 100 млрд. долара, съобщи АФП. Според анализаторите на сектора, цитирани от агенцията, очаква се тази година покачването на продължи.

Увеличаването на онлайн покупките в страната възлиза на 24% за миналата година спрямо 2005 до общ размер от 102,1 млрд. долара, показват данни на изследователската компания ComScore Networks. Празничният период в края на годината е генерирал близо една четвърт от цялата сума.

Оценките на продажбите по интернет се различават в зависимост от различните компании, но всички предоставени досега анализи сочат сума над психологичните 100 млрд. долара. Така например според инвестиционната банка Cowen and Co размерът на похарчените средства за онлайн пазаруване възлиза на 108 млрд. долара, като се очаква да достигне 225 млрд. през 2011 г. Това би отвело дела на интернет търговията на равнище от 4,7% от общия пазар спрямо 2,7% към края на 2006 г.

Смятаме, че електронните продажби в САЩ ще нараснат с 20% през 2007 г., подсилени от разпространението на високоскоростната връзка, спада в цените на услугата и от факта, че този начин на пазаруване става все по-лесен“, коментират от Cowen.

Счита се, че потребителите са станали по-доверчиви спрямо онлайн търговията и вече освен традиционната техника, смело купуват по интернет бижута, дрехи, мебели. Търговците пък им помагат с пускането на подробни каталози, онлайн гидове и видеклипове.

Една от причините за големия интерес към мрежата около Коледа пък е фактът, че купувачите са разчитали на бързината на доставката и, притиснати от времето, са избрали най-бързия и лесен начин за избор на подаръци за близките си.

Някои супермаркети в САЩ в момента предлагат на потребителите възможността да купуват онлайн и да връщат в магазина тези продукти, които са счели за повредени или неотговарящи на афишираното качество. Все още не е ясно каква част от купувачите действително се възползват от тази услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още