IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За първи път от 150 години САЩ не финансира войните си с по-високи данъци

Месечните разходи на присъствието на американската армия в Ирак се оценяват на 8 млрд. долара

10:15 | 12.01.07 г.
За първи път от 150 години САЩ не финансира войните си с по-високи данъци

В миналото увеличението на данъчното бреме за финансиране на войните на САЩ се е считало за морално задължение към родината. Войната в Ирак обаче е единственият американски военен конфликт, с изключение на Мексиканско-американската война от 1846-1848 г., за който администрацията на президента на САЩ не предприема действия за увеличаване на данъците, коментира Bloomberg.

Напротив - Джордж Буш се противопоставя твърдо на политиката на увеличаване на данъчното бреме, въпреки че разходите за войната в Ирак отдавна надхвърлиха първоначално заплануваните, а дори САЩ възнамеряват да изпратят повече войници в богатата на петрол страна.

Според Буш всяко увеличаване на данъците ще навреди на икономиката на страната и затова САЩ финансират иракския конфликт със заеми. Това на практика означава, че бъдещите поколения ще плащат разходите за финансиране на сегашния военен конфликт заедно с лихвите.

През следващия месец Буш ще поиска от конгреса 100 млрд. долара повече за финансиране през настоящата година на военното присъствие на САЩ в Ирак и Афганистан. Това ще увеличи финансирането на войната срещу тероризма до повече от 600 млрд. долара. От 2001 г. насам федералният дълг на САЩ се е увеличил с 2,8 трлн. долара, а месечните разходи на присъствието на американската армия в Ирак се оценяват на 8 млрд. долара.

Според историците е нормално разходите за един военен конфликт да надхвърлят първоначално плануваните, но е крайно необичайно да не се търсят допълнителни приходи за тяхното покриване.

Според мнозина Буш не вдига данъците, защото няма обществена подкрепа за военните действия в Ирак и освен това се страхува да не загуби своята популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още