IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Капитализацията на публичните компании в Китай надхвърли 1 трлн. долара

Фондовият пазар в Китай е третият по големина в Азия след японския и този в Хонконг

10:55 | 11.01.07 г.
Капитализацията на публичните компании в Китай надхвърли 1 трлн. долара
По данни на Bloomberg общата пазарна капитализация на китайските компании, листнати на фондовите борси в Шанхай и Шенджен, е надхвърлила 1 трлн. долара.

Фондовият пазар в Китай е третият по големина в Азия след японския, който е с пазарна капитализация в размер на 4,8 трлн. долара, и този в Хонконг, чиято капитализация е 2,1 трлн. долара.

След като през юли 2005 г. правителството на най-многолюдната страна в света обяви своите планове за листване на държавни компании, оценени на 200 млрд. долара, пазарната капитализация на публичните компании в Китай нарасна повече от три пъти.

Китайската икономика през последните пет години отбелязва среден годишен ръст от 9,6 на сто и се нареди на четвърто място в света по големина, изпреварвайки тази на Великобритания.

Индексът Shanghai and Shenzhen 300 Index, който включва компании, листнати на фондовите борси в Шанхай и Шенджен, отбеляза ръст от 117% през 2006 г., а от началото на тази година индексът е скочил с 9,3 на сто. Средната стойност на съотношението цена/печалба на акциите, включени в неговия състав, по време на вчерашната борсова търговия достигна 33,69.

Индексът Shanghai Composite Index, който включва всички компании, които се търгуват на Шанхайската фондова борса, повиши стойността си през 2006 г. със 127 на сто, достигайки рекордни стойности в края на вчерашната борсова сесия.

През миналата година именно в Китай бе осъществено най-голямото първично публично предлагане в световната финансова история. IPO-то на Industrial & Commercial Bank of China се проведе едновременно на хонконгската и китайската борса, в резултат на което банката набра капитал в размер на 21.9 млрд. долара.

В първия ден от вторичната търговия, акциите на финансовата институция на хонконгската борса отбелязаха ръст от 17% спрямо цената си от първичното публично предлагане при ниво от 3.60 хонконгски долара (0.46 щатски долара).

Най-голямата рафинерия в Азия – китайската Sinopec, повиши пазарната си капитализация със 105% от октомври 2006 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още