IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия обвини Беларус в кражба на транзитен петрол

Беларус присвоява петрол от нефтопровода Дружба като своеобразно плащане на въведената от 1 януари транзитна такса от 45 долара за тон

12:23 | 09.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Русия обвини Беларус в кражба на транзитен петрол
Прекъсването на петролните доставки към Полша и Германия вчера е предприето от Русия, която обвинява Беларус в неправомерно източване на нефтопровода „Дружба“, съобщава Financial Times.

От руския транзитен оператор Транснефт заявяват, че са били принудени да спрат доставките през нефтопровода, който осигурява около 30% от износа на петрол за Европа, тъй като Беларус неправомерно присвоявала част от пренасяните количества. Според официални представители на руските власти, действията на Минск са опасна стъпка към търговска война между двете страни.

Поредното прекъсване на руски енергийни доставки към Европа може допълнително да подкопае репутацията на страната като надежден търговски партньор, смятат анализатори. След вчерашното спиране на нефтопровода, Европейският съюз поиска официално обяснение и от двете страни в спора.

По думите на руския заместник-министър на търговията и икономическото развитие Андрей Шаронов, Беларус присвоява петрол от нефтопровода като своеобразно плащане на въведената от 1 януари транзитна такса от 45 долара за тон, която Русия счита за незаконна и отказва да заплати. Таксата бе въведена като противодействие на мерките, предприети от руската страна, включващи двукратно увеличение на цените на природния газ за Беларус и въвеждане на експортна такса върху петрола от 180 долара за тон.

До началото на тази година Беларус се ползваше с правото да купува руски нефт, освободен от такси, който след това да преработва и продава на западноевропейския пазар. Страната запазваше печалбите от тази дейност въпреки подписано споразумение през 1990 година, по силата на което трябва да ги дели с Русия.

Търговският конфликт е един от най-сериозните удари в отношенията между двете страни, чиито планове предвиждаха осъществяване на политически и икономически съюз. В последните години многократно са водени разговори между европейските страни, САЩ и Русия за прекратяване на субсидиите за държавния глава на Беларус Александър Лукашенко, известен още като „последния европейски диктатор“.

Русия няма да преговаря с Беларус, докато не бъде отменена незаконната транзитна такса, заявява Шаронов, цитиран от Financial Times. Късно снощи за Москва е изпратена делегация от представители на бившата съветска република въпреки заявените твърди намерения на Лукашенко да не отстъпва пред руските искания, съобщава още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още