IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекъснати са доставките на руски петрол към Полша и Германия

Полският оператор на нефтопровода PERN обяви, че вероятно прекъсването се дължи на търговските спорове между Русия и Беларус

16:49 | 08.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Прекъснати са доставките на руски петрол към Полша и Германия
Доставките на руски петрол към Европа през Беларус са спрени тази нощ, съобщи Bloomberg, позовавайки се на официален източник от полското правителство.

Нефтопроводът „Дружба“ доставя основно за Полша и Германия. Полският оператор на нефтопровода PERN обяви, че вероятно прекъсването се дължи на търговския спор между Русия и Беларус, който се изостри в края на 2006 година. Беларус наложи от 1 януари нова такса върху транзита на руски петрол в отговор на повишението на цената на природния газ, който бившата съветска република купува от Газпром.

От полската страна съобщават още, че не са получили информация от Русия или Беларус за продължителността на прекъсването и евентуалното възобновяване на доставките. В Русия днес е официален неработен ден и няма коментар на ситуацията от страна на руския оператор на нефтопровода ОАО Транснефт. От оператора на сегмента в Беларус – Белнефттекхим, също отказват обяснение, заявяват още от полското правителство.

Полският сегмент на нефтопровода „Дружба“ пренася около 50 млн. тона годишно, от които 27 млн. тона са за големи германски рафинерии като PCK Raffinerie и Total Raffinerie Mitteldeutschland. От PCK съобщават, че са успели да осигурят алтернативни източници на нефт след прекъсването и за момента производственият процес продължава равномерно.

Доставките към двете най-големи полски рафинерии PKN Orlen и Grupa Lotos също са прекъснати. Най-голямата производствена мощност на Orlen в централната част на страната също работи нормално, тъй като има възможност да доставя нефт директно от терминалите на пристанищата.

Полското правителство нееднократно е заявявало намеренията си да работи в посока намаляване на зависимостта на страната от доставките на руски горива. Към момента около 90% от потреблението на петрол и две трети от това на природен газ в Полша се осигурява от Русия. През декември от правителството обявиха, че се планира изграждане на терминал за внос на втечнен газ, който би осигурил около 50% от необходимите за страната количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още