IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия опрощава 80% от дълга на Северна Корея

Според севернокорейско издание заместник-финансовият министър на Русия Сергей Сторчек и неговият севернокорейски колега Ким Йонг Гил са постигнали споразумение за опрощаване на част от дълга още през декември

17:15 | 06.01.07 г.
Русия опрощава 80% от дълга на Северна Корея
Русия се е съгласила да опрости до 80% от дълга на Северна Корея към страната, който възлиза на 8 млрд. долара, съобщава електронното издание MosNews, цитирайки севернокорейски ежедневник.

Според корейското издание заместник-финансовият министър на Русия Сергей Сторчек и неговият севернокорейски колега Ким Йонг Гил са постигнали споразумение за опрощаване на част от дълга още през декември.

През 1960 г. Северна Корея заема от тогавашния Съветски съюз 3,8 млрд. рубли, за да финансира построяването на електрически централи. По-късно дълга се преоценява по взаимно съгласие на 8 млрд. долара като в сумата са включени и лихвите дълга.

Първоначалната позиция на Русия твърдо бе за връщане на целия дълг от Северна Корея, коментира изданието. Сега обаче действията на Русия по опрощаването на 80 на сто от дълга на комунистическата страна целят да откажат Северна Корея от ядрената и програма.

През октомври Северна Корея извърши ядрени опити, в резултат на което ООН наложи санкции на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още