IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фючърсите на медта в Шанхай поевтиняха до деветмесечно дъно

Спадът се дължи на забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ и повишаващите се запаси

13:12 | 05.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Фючърсите на медта в Шанхай поевтиняха до деветмесечно дъно

Фючърсите на медта на борсата в Шанхай регистрираха спад от 5% днес до най-ниската си стойност от девет месеца насам. Спадът се дължи на забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ и повишаващите се запаси, смятат от Bloomberg.

Тази седмица бяха публикувани данните за разходите за строителство в САЩ за месец ноември, които се понижават с 0,2%. Това бе трети пореден месечен спад на показателя. Строителите са най-големите потребители на мед в САЩ, а страната е втора по потребление на цветния метал в световен мащаб след Китай.

Според някои анализатори това може да доведе до значително свиване на търсенето. Други пък са на мнение, че цените са се понижили достатъчно през последните месеци, за да бъдат атрактивни за купувачите.

Днес фючърсите на медта с доставка през март поевтиняха с максимално допустимите 5% на борсата в Шанхай до 54 510 юана (6 980 долара) за тон, най-ниското ниво от 10 април 2006. Цената на спот пазара се понижи с 2,4 на сто до 57 900 юана за тон.

Според експерти основните китайски купувачи на ценния метал не са склонни да увеличават запасите си при падащи цени. Нивото на медните запаси, публикувано от борсата в Шанхай, остава без значителна промяна тази седмица – малко над 31 хил. тона. От началото на 2006 година запасите са се понижили наполовина в резултат на намаляване на доставките от чужбина. Вносът на мед в страната отчита спад от 21% за първите 11 месеца на миналата година заради високите цени.

Според анализатори през последните месеци тази тенденция започва да се обръща. Запасите в световен мащаб нарастват, което може да доведе до значителен ръст на предлагането и по-продължителен спад на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още