IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google се амбицира да покори и Китай

Носят се слухове, че китайският лидер Baidu и американската компания обмислят сътрудничество

09:22 | 05.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Google се амбицира да покори и Китай

Интернет гигантът Google закупи дял в китайската група Xunlei Network Technology, съобщи Ройтерс. Сумата по сделката не се уточнява.

Xunlei осигурява обмен на файлове и други онлайн услуги. Софтуерът на компанията е инсталиран от над 80 млн. души, а сайтовете й имат по около 50 млн. посетители дневно, пише China Daily.

Според Analysis International, базирана в Пекин компания за изследвания в областта на информационните технологии, към края на юни 2006 г. китайският пазар на търсенията в интернет е контролиран на почти 57% от китайската Baidu.com. Делът на Google възлиза на едва 16 на сто.

Някои китайски медии пък пишат, че Baidu и Google проучват възможности за сътрудничество в областта на видеосъдържанието онлайн.

С тази поредна покупка Google продължи серията от придобивания от миналата година, едно от най-големите сред които беше това на популярния сайт YouTube, за който компанията плати 1,65 млрд. долара. В Китай пък Baidu пусна свой собствен сайт за видеосъдържание, насочен основно към китайските потребители.

По време на търговията си на Nasdaq вчера акциите на Google повишиха стойността си с 3,35% до ниво от 483,26 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още