IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ryanair и Easyjet съдят Франция

Причината е държавно постановление, с което на чуждестранните авиокомпании се налага да прилагат френското трудово законодателство

11:34 | 04.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ryanair и Easyjet съдят Франция

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair, която планира да стъпи в България през август тази година, подаде съдебен иск срещу френската държава, съобщи специализираният сайт за туризъм L'Echo touristique.

Причината е държавно постановление от 23 ноември, с което на чуждестранните авиокомпании се налага да прилагат френското трудово законодателство спрямо персонала си, базиран във Франция.

Според Ryanair този документ е незаконен.

По неговата сила преди няколко дни започна разследване срещу Easyjet заради „работа на черно“ и „възпрепятстване на достъпа на представителните органи до персонала“. Тогава компанията реши да търси правата си в съда.

Това постановление противоречи на европейските закони за свободно предоставяне на услуги, както и на либерализацията на европейския въздушен транспорт, смятат от Ryanair. Според превозвача целта на Франция е ясна – да попречи на чуждестранни авиокомпании да навлизат в страната и да конкурират монопола на Air France.

Британският превозвач Cityjet, филиал на Air France-KLM, обаче също е засегнат от въпросния декрет. 

Акциите на Ryanair се повишават днес в Дъблин с 2,01% до 10,64 евро за брой, а в Париж тези на Air France-KLM губят минималните 0,06% до 32,72 евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още