IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия търси фондов мениджър на 500 млрд. “петро-долара”

Друга възможна алтернатива при управлението на средствата на Стабилизационния фонд е създаването на специална агенция, оглавявана от екип от световно признати професионални инвестиционни мениджъри

14:15 | 16.12.06 г.
Русия търси фондов мениджър на 500 млрд. “петро-долара”
Руското правителство обмисля вариант, при който да назначи чуждестранен мениджър на Стабилизационния фонд, който акумулира приходи от петрол и природен газ, съобщи електронното издание MosNews.
 
В бъдеще в Стабилизационния фонд се очаква да постъпят 500 млрд. долара или 40% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП). В момента той се управлява от Централната банка на Русия, а средствата, които сега възлизат на 83 млрд. долара, са инвестирани изцяло в щатски правителствени облигации, които имат рейтинг AAA.
 
Финансовото министерство на Русия е предложило създаването на два други фонда, единият от които ще акумулира средства в размер на 7-10% от БВП и ще инвестира набраните средства в активи с присъден рейтинг и ще бъде използван като инструмент за въздействие при петролни ценови шокове.
 
Вторият и по-голям фонд ще управлява средства в размер до 60% от БВП на Русия, като според финансовото министерство той трябва да има агресивен рисков профил. За целта трябва да му бъде разрешено да инвестира в чуждестранни акции, корпоративни облигации и инструменти на паричния пазар.
 
Според руското правителство друга възможна алтернатива при управлението на средствата на Стабилизационния фонд е създаването на специална агенция под надзора на Централната банка, но оглавявана от голям екип от световно признати професионални инвестиционни мениджъри.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още