IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Westinghouse изгражда 4 атомни реактора в Китай за 5,3 млрд. долара

Базираната в Пенсилвания Westinghouse спечели поръчката в съревнование с базираната в Париж Areva и руската Атомстройекспорт

11:18 | 16.12.06 г.
Westinghouse изгражда 4 атомни реактора в Китай за 5,3 млрд. долара
Китай и САЩ са постигнали споразумение, което позволява на Westinghouse Electric Co – дъщерна компания на японската Toshiba Corp, да започне изграждането на четири реактора за атомна енергия в най-многолюдната страна в света, съобщиха световните информационни агенции.
 
Общата стойност на проекта се оценява на 5,3 млрд. долара, който ще създаде и 5 500 работни места в САЩ. Поръчката е част от намеренията на Китай до 2020 година да генерира 4% от нуждите си от електроенергия чрез ядрена енергетика.
 
Базираната в Пенсилвания Westinghouse спечели поръчката в съревнование с базираната в Париж Areva и руската Атомстройекспорт. Два от реакторите Westinghouse ще изгради в град Sanmen в провинцията Zhejiang, а останалите два – в град Yangjiang, разположен в провинцията Guangdong.
 
Според анализатори сделката е повече политическа отколкото икономическа предвид натиска на САЩ, който страната оказва върху Китай за либерализиране на пазарите й. Освен това чрез американската компания Китай ще има достъп до новите американски технологии в областта, които до този момент тя нямаше.
 
Изграждането на реакторите, които ще са с мощност от 1 100 мегавата всеки, ще започне през 2007 г. и ще продължи до 2013 г.
 
Според Алис Хюи, анализатор в UBS AG, технологията, която американската фирма използва, изисква по-малко разходи, но проблемът при нея е, че все още не е доказана, тъй като нито един реактор в света не е правен чрез тази технология.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още