IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото се търгува в тесни граници след вчерашния спад

Добрите макроикономически данни от САЩ през последните дни понижават атрактивността на ценния метал, смятат анализатори

11:34 | 15.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Златото се търгува в тесни граници след вчерашния спад

Златото се търгува в сравнително тесни граници днес, като възстанови част от загубените вчера позиции. Публикуваните през последните два дни данни за помощите за безработица и продажбите на дребно в САЩ оказват подкрепа на долара и понижават атрактивността на ценния метал като алтернативна инвестиция, смятат наблюдатели.

Зелената валута поскъпна до ниво от 1,3139 за едно евро по-рано днес. Златото с незабавна доставка към момента се търгува на ниво от 627,28 долара за тройунция. Вчера металът загуби 0,5% от стойността си до ниво от 625,70 долара за тройунция.

Броят на първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ достигна най-ниското си ниво от средата на октомври, понижавайки се с 20 000 до 304 000 за седмицата, приключила на 9 декември. Продажбите на дребно в страната за месец ноември регистрираха изненадващо повишение от 1%.

Някои анализатори са на мнение, че пазарните участници не са склонни да откриват значителни позиции в злато в края на годината, което е и причина за слабата търговия.

Според прогноза на Agricultural Bank of China, цитирана от Bloomberg, ценният метал може да поскъпне със 100 долара за тройунция през първата половина на следващата година, подкрепен от спада на долара. Очакванията на третата по големина банка в Китай са за достигане на нивото от 730 долара за тройунция до края на юни 2007 година.

Китай е третият по големина потребител на ценния метал в световен мащаб, като според прогнози тази година в страната ще бъдат закупени над 350 тона злато, или със 17% повече от 2005.

От началото на годината златото бележи повишение от 21%, като през май бе регистриран 26-годишен връх от 730,12 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още