IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират забавяне на растежа на икономиките в Източна Азия

Средният ръст на икономиките в региона ще се забави до 4,4% през 2007 г. от 4,9% през 2006 г.

10:28 | 07.12.06 г.
Прогнозират забавяне на растежа на икономиките в Източна Азия
Растежът на икономиките на страните от Източна Азия ще се забави през 2007 г. в резултат на очаквания по-слаб ръст на икономиките на САЩ и Европа през следващата година. Това сочи доклад на Азиатската банка за развитие.

В доклада са визирани страни като Китай, Япония, Южна Корея, Тайван, Хонг Конг, както и десетте страни-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия – Бруней, Камбоджа, Индонезия, Малайзия, Лаос, Мианмар, Република Филипини, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Средният растеж на посочените икономики ще се забави до 4,4% през 2007 г. от 4,9% през 2006 г. Растежът на БВП на Китай се очаква да се снижи до 9,5% догодина при ръст от 10,4% за цялата 2006 г., а този на Япония през 2007 г. ще бъде 2,4 на сто при 2,8% през настоящата година главно поради намаляване на темповете на увеличение на износа.

В своя доклад банката алармира, че Източна Азия ще бъде потърпевша от засилената волатилност на световните финансови пазари, която се очаква в следствие на опасенията за рецесия на американската икономика през 2007 г.

Също така, според доклада, регионът е изключително чувствителен на евентуален рязък спад в щатската икономика, тъй като по-голямата част от брутния експорт на региона е насочена към САЩ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още