IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото бележи лек ръст, повлиян от инфлационни опасения

Притесненията на пазарните участници относно инфлационните процеси са повлияни основно от поскъпването на петрола

11:36 | 04.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Златото бележи лек ръст, повлиян от инфлационни опасения

Златото регистрира леко повишение днес сутринта след покупки от страна на инвеститори, търсещи защитна инвестиция срещу инфлацията. Притесненията на пазарните участници относно инфлационните процеси са повлияни основно от поскъпването на петрола, смятат анализатори.

Очаква се на срещата на ОПЕК на 14 декември страните от картела да прибегнат до ново производствено съкращение от поне 500 000 барела на ден.

Статистиката сочи, че цените на златото и петрола в повечето случаи се движат идентично. Ценният метал регистрира рекордните 873 долара за тройунция през януари 1980, малко след като петролът поскъпна двойно за една година.

За ръста на златото в голяма степен допринася и значителното поевтиняване на щатския долар през последните няколко седмици. От началото на октомври зелената валута загуби над 7% от стойността си спрямо еврото, като днес достигна ниво от 1,3363.

Днес сутринта ценният метал поскъпна с 0,4% до 648,22 долара за тройунция с незабавна доставка, след което отстъпи от завоюваните позиции и към момента се търгува на ниво от около 645 долара за тройунция. За предходната седмица златото отчете повишение от 2,4 на сто.

В началото на месец май тази година златото достигна 26-годишен максимум от 730 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още