IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Македония очаква улеснена търговия с България и Румъния от 2007 г.

По отношение на България македонците очакват да намалят отрицателната си търговия, а спрямо Румъния – да увеличат стокообменa

10:53 | 24.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Македония очаква улеснена търговия с България и Румъния от 2007 г.

Новите правила за търговия с България и Румъния, които ще влязат в сила на 1-ви януари 2007, когато двете страни ще се присъединят към Европейския съюз (ЕС), може да бъдат полезни и за Македония, се казва в коментар на македонската телевизия А1.

По отношение на България македонците очакват да намалят отрицателната си търговия, а спрямо Румъния – да увеличат размерa на незначителния в момента стокообмен.

Местни експерти смятат, че от македонските компании зависи дали ще се възползват от шанса да излязат на повече пазари.

Не можем да очакваме, че със самото влизане на България и Румъния в ЕС ще се случи чудо, защото активизирането на търговския обмен с двете страни зависи от промени в структурата на македонската икономика“, смята университетският преподавател Силвана Мойсовска.

Докато не преструктурираме икономиката си така, че да имаме производство, което да изнасяме успешно, не може да очакваме много голямо увеличение във външната търговия“, допълва Мойсовска.

В момента Македония търгува с България и Румъния с определени митнически и количествени ограничения. От следващата година ще отпаднат митата за промишлените стоки и квотите. По данни на НСИ вносът на македонски продукти в България за първите девет месеца на тази година възлиза на 166 млн. лв., а износът ни за страната е на стойност близо 332 млн. лв.

От 2007 г. македонските земеделски продукти ще могат в неограничени количества да влизат в България. Това няма да окаже голямо влияние върху търговския дефицит на страната, но позитивните ефекти от разширяване на ЕС трябва да се търсят по-дълбоко, коментира A1. „Защото в лицето на една България Европа все пак се доближава до Македония.“

Две от четирите граници на страната ще бъдат с Общността, като Македония очаква това да помогне за ускорено развитие на инфраструктурата и комуникациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още