IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото с понижение след спекулации за съкращаване на резервите на МВФ

От фонда заявиха вчера, че е възможна продажба на част от златния резерв на институцията, възлизащ на над 100 млн. тройунции

11:26 | 23.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с понижение след спекулации за съкращаване на резервите на МВФ
Златото регистрира понижение, след като вчера достигна най-високата си стойност за последните девет дни. Според анализатори спадът е продиктуван от спекулации относно евентуални продажби на ценния метал от страна на Международния валутен фонд, чиито златни резерви възлизат на близо 65 млрд. долара.

Представители на фонда, цитирани от Bloomberg, заявиха вчера, че е възможна продажба на част от златния резерв на институцията, възлизащ на над 100 млн. тройунции, и инвестиране на средствата в лихвоносни активи. Това е една от опциите, които се обсъждат с цел подобряване на финансовата стабилност на фонда.

Към момента златото с незабавна доставка се търгува на ниво от 629,59 долара за тройунция в сравнение с 634,24 долара вчера следобяд.

От Bloomberg съобщиха още, че най-голямата борса за ценни метали в Китай - Shanghai Gold Exchange, е увеличила максималното дневно изменение на цените на златото и платината с цел по-прецизното следене на международните пазари. Максималната флуктуация при търговия с незабавна доставка е увеличена на 30% от досегашните 10%, докато за сделки с отложено плащане максималното изменение остава 7 на сто.

Борсата в Шанхай е основана през 2002 година с либерализацията на пазара на ценни метали в страната, като за търговия се предлагат злато, сребро и платина. Чуждестранните компании и инвеститори нямат достъп до борсата.

Платината достигна рекордните 1 402 долара за тройунция в началото на седмицата след спекулации на пазара за създаване на нов, борсово търгуван фонд, базиран върху изменението в цената на благородния метал. През следващите дни цената регистрира значителен спад от близо 18%, като днес се търгува на нива около 1 150 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още