IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се значително поскъпване на златото до края на годината

Вероятността от повишение на лихвите в САЩ в близко бъдеще е малко вероятна, което оказва негативно влияние на зелената валута и повишава атрактивността на ценния метал като алтернативна инвестиция

12:51 | 20.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се значително поскъпване на златото до края на годината
Златото може да поскъпне значително до края на годината, показва проучване на Bloomberg, проведено сред анализатори и дилъри. Вероятността от повишение на лихвите в САЩ в близко бъдеще е малко вероятна, което оказва негативно влияние на зелената валута и повишава атрактивността на ценния метал като алтернативна инвестиция.

Спадът в цените на имотите в САЩ и поевтиняването на петрола са сред основните фактори, които, според икономистите, ще попречат на евентуално повишение на лихвения процент от страна на Федералния резерв. От началото на годината златото поскъпна с 15 на сто, докато курсът на зелената валута спрямо еврото отчита спад от 8,3%.

Миналата седмица златото регистрира понижение от 1,2% до 622,50 долара за тройунция. Ценният метал поевтиня с 15% от средата на май, когато достигна ниво от 732 долара за тройунция - най-високото от февруари 1980 година. Според анализатори, това може да се счита за добро представяне предвид спада на петрола с 25% от юли насам, когато се търгуваше на рекордните 78,4 долара за барел.

Някои наблюдатели са на мнение, че ако цената на черното злато продължи да се понижава и през идните месеци, пазарът на металите също ще изпита силно негативно влияние. Подобно развитие би поставило под въпрос добрите перспективи пред златото.

Спот цената на ценния метал се повиши до 624,50 долара за тройунция по време на днешната азиатска сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още