IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждат най-дългия пешеходен мост

Мостът ще се издига над река Рейн, свързвайки два града във Франция и Германия

13:35 | 07.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Община Юненг
Снимка: Община Юненг

На 12 ноември ще бъде завършен монтажът на новия пешеходен мост над река Рейн между френската община Юненг и немската Вайл на Рейн, съобщават френските власти. Това ще е най-дългият пешеходен висящ мост в света – 230 метра между подпорните елементи, а общата му дължина е 248 метра.

Операцията по монтирането на съоръжението ще започне на 8 ноември с транспортирането на изградения мост върху два големи понтона. Преминаването на реката ще стане на 12 ноември от френската страна с насочването и достигането по вода на отсрещния бряг от единия понтон.

Според община Юненг най-зрелищната част ще е извъртането и нагласянето на готовата конструкция до окончателното й местоположение. След това ще се премине към продължителни работи по укрепването на моста.

Тъй като преминаването на Рейн ще стане в десет часа местно време в неделя, се очаква да присъстват много туристи и местни жители и от двете страни на реката, за които са подготвени специални развлекателни програми.

Официалното пускане в експлоатация на моста е предвидено за 30 юни догодина, като за тогава отново са запланувани тържества, въпреки че от 31 декември 2006 г. съоръжението вече ще може да се ползва от граждани.

Мостът е дело на австрийския архитект Дитмар Файхтингер и сънародника му инженер Волфганг Щробъл. Стоманеното съоръжение тежи над 1000 тона, а ширината му е пет метра.

Условията за достъп ще бъдат различни от двете страни на границата – от страната на Вайл до него ще се стига по дълга рампа, водеща началото си от градския парк, а в Юненг мостът ще започва от голям пригоден за целта площад, на който ще има стълбища и асансьори за достигане до съоръжението.

Общата стойност на проекта ще достигне близо 9 млн. евро. Изпълнител е немската компания Max Bögl, чиито приходи за 2005 г. възлизат на 940 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още