IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на пшеницата отбеляза най-голям ръст от 18 години насам

Повишението идва в резултат на опасенията, че тазгодишната суша в Австралия - третият по големина износител на суровината в света, ще доведе до спад в доставките

16:21 | 10.10.06 г.
Цената на пшеницата отбеляза най-голям ръст от 18 години насам

Цената на пшеницата в Чикаго отбеляза най-големия си двудневен ръст от 1988 година насам през последните две търговски сесии, покачвайки се с 13 на сто до 5,24 долара за бушел, съобщи агенция Блумбърг.

Повишението идва в резултат на опасенията, че тазгодишната суша в Австралия, която е третият по големина износител на суровината в света, ще доведе до спад в доставките.

Реколтата през тази година в Австралия е възможно да падне под рекордно ниските през 2002 г. 9,6 млн. тона, прогнозират анализатори в бранша. За сравнение през 2005 година добивът на пшеница в Австралия възлезе на 25,1 млн. тона.

Сушата намали реколтата в САЩ с 14 на сто и принуди Индия – вторият по големина в света производител и потребител на пшеница, да внесе от суровината за първи път от шест години.

От началото на годината цената на пшеницата на Чикагската стокова борса се повиши с 54 на сто. През последната търговска сесия фючърсите на пшеницата с доставка през декември поскъпнаха с максимално допустимите 30 цента, или 6,1 на сто, до 5,24 долара за бушел, което е най-високата стойност от 1996 година насам.

Цената на пшеницата в Южна Африка отбеляза четиригодишен връх, а в Париж на борсата Euronext.liffe фючърсите на пшеницата с доставка през май се покачиха с 5,3 на сто до 169,5 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още