IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия ще ни надмине по преки чуждестранни инвестиции за 2006 г.

Преките чуждестранни инвестиции в западната ни съседка се очаква да достигнат приблизително 4 млрд. долара до края на годината

16:46 | 04.10.06 г.
Сърбия ще ни надмине по преки чуждестранни инвестиции за 2006 г.

За първите осем месеца на 2006 година преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Сърбия надхвърлят 3,25 млрд. долара, което е повече от два пъти ПЧИ на страната за цялата 2005 г., когато те са възлезли на 1,48 млрд. долара, съобщи финансовото министерство на страната.

От доклад на Министерството на финансите на Сърбия става ясно, че преките чуждестранни инвестиции в западната ни съседка се очаква да достигнат приблизително 4 млрд. долара до края на годината.

За сравнение, според прогноза на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров очакваните ПЧИ в България за 2006 г. са за 3 млрд. долара. По данни на Българската агенция за инвестиции ПЧИ през 2005 г. са в размер на 2,3 млрд. долара. Статистиката на БНБ пък сочи, че за първите седем месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции у нас са на стойност около 2 млрд. долара.

Сърбия регистрира излишък по платежния си баланс в размер на 4,4 млрд. долара към 30 август на годината, което способства за увеличаване на валутни резерви със същата стойност и стабилен динар спрямо основните валути.

По думите на финансовия министър на Сърбия Младжан Динкич строгата монетарна и фискална политика на страната е причина за ръста в преките чуждестранни инвестиции и обуздаване на инфлацията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още