IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френският парламент одобри приватизацията на Gaz de France

Така става възможно сливането на GDF и Suez и създаването на втората по големина в света компания в сектора

15:08 | 27.09.06 г.
Френският парламент одобри приватизацията на Gaz de France

След двудневни дебати френският законодател одобри стратегията за приватизацията на френската монополна газова компания Gaz de France, съобщи електронното издание Dow Jones Newswire.

След като на дневен ред минаха всичките 35 хиляди предложения за поправки на опозиционните партии по отношение на приватизацията, парламентът гласува за намаляване на държавния дял в Gaz de France от 70 на 30 на сто.

По-рано през годината френската индустриална компания Suez и Gaz de France обявиха, че планират сливане, а цената на сделката трябва да бъде платена в акции. Така ще бъде създадена втората по големина в света електрическа и газова компания с годишни продажби от 64 млрд. евро. За да се сключи сделката обаче бе необходимо френският законодателен орган да промени нормативната уредба, което да позволи делът на правителството да намалее под 50%.

За първото полугодие Gaz de France обяви ръст в печалбата с 44% до 1,71 млрд. евро, или 1,74 евро на акция, спрямо 1,19 млрд. евро, или 1,32 евро на акция година по-рано.

Към момента акциите на Gaz de France в Париж се търгуват за 31,94 евро, което е с 1,4% повече от началото на търговската сесия. Книжата на Suez в Амстердам поскъпнаха с 11,75% до 28,16 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още