IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Корея обяви дефицит по текущата сметка от 508,1 млн. долара

Според наблюдатели нарастването на дефицита по текущата сметка може да забави възходящия тренд на южнокорейския вон

12:42 | 27.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея обяви дефицит по текущата сметка от 508,1 млн. долара
Дефицитът по текущата сметка на Южна Корея за месец август достигна най-високото си ниво от четири месеца насам. Високите цени на петрола са допринесли за поскъпване на вносните стоки, което е довело до засилване на търсенето на чуждестранна валута, смятат от Bloomberg.

Третата по големина икономика в Азия обяви отрицателно салдо по текущата сметка в размер на 508,1 млн. щатски долара в сравнение с 392,7 млн. долара през юли и 486,5 млн. долара година по-рано.

Според наблюдатели нарастването на дефицита по текущата сметка може да забави възходящия тренд на южнокорейския вон, който бе втората най-силно представяща се азиатска валута тази година. Днес вонът поевтиня с 0,1% до ниво от 945,30 спрямо щатския долар, като от началото на годината регистрира повишение от 7 на сто.

Експортът на Южна Корея за месец август бележи ръст от 17,6% на годишна база в резултат на увеличението на износа към Китай, който е най-големият външен пазар за страната. Вносът на стоки бележи повишение от 23% спрямо съответния период на 2005, основно заради доставките на суров петрол, чиято стойност нараства с 44 на сто.

Въпреки негативните данни голяма част от анализаторите очакват подобрение през септември заради спада на цените на черното злато и възходящата тенденция при електронните компоненти, които заемат значителна част от южнокорейския експорт. Според представители на правителството има голяма вероятност салдото по текущата сметка за следващия месец да бъде положително.

Корейският борсов индекс KOSPI добави 1,19% към стойността си днес до ниво от 1360,03 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още