IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК отмени забрана за закупуването на испанската Endesa от E.On

Според законодателството на Европейския съюз националните регулатори не могат да отменят сделки, по които Брюксел вече се е произнесъл

10:39 | 27.09.06 г.
ЕК отмени забрана за закупуването на испанската Endesa от E.On

Европейската комисия (ЕК) обяви за незаконни ограниченията на испанското правителство относно придобиването на испанската електрическа компания Endesa от немския енергиен гигант E.On и нареди незабавната им отмяна, съобщи електронното издание Dow Jones Newswires.

През юли испанската Държавна енергийна комисия одобри придобиването, но наложи 19 условия, сред които и продажбата от страна на E.On на част от мощностите на Endesa. Тогава испанските власти изразиха загриженост за сигурността на енергийните доставки в страната. От своя страна ЕК заяви, че тези ограничения нарушават свободното движение на капитали.

От комисията смятат също така, че според законодателството на Европейския съюз националните регулатори не могат да отменят сделки, по които Брюксел вече се е произнесъл. През април европейският регулатор даде на закупуването безусловен статут на сделка, съобразена с правилата за конкуренция.

По-рано през годината ЕК направи проучване, което показа, че повечето европейски енергийни и газови мощности са все още собственост на бивши държавни монополисти, което според комисията ограничава конкуренцията и задържа цените на енергийните ресурси на необосновано високо равнище.

Според експерти по антитръстовото законодателство, спорът между Мадрид и Брюксел най-вероятно ще завърши в европейския съд в Люксембург.

Междувременно E.On завиши офертата си за испанската енергийна компания с 38 на сто до 37,1 млрд. евро, или 35 евро на акция, след като четвъртата по големина испанска строителна компания Acciona SA придоби 10% от капитала на Endesa за 32 евро на акция и заяви, че възнамерява да удвои участието си нея.

През вчерашната търговска сесия акциите на E.On на NYSE се понижиха с 1,13% до 39,51 долара, а тези на Endesa поскъпнаха с 11,94% до 44,15 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още