IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ал. Кудрин: Руската икономика ще настигне тази на САЩ до 10 години

Според руския финансов министър скоро ще се стопи разликата между икономическото състояние на страната му с това на САЩ и Германия

12:03 | 25.09.06 г.
Кудрин е уверен, че Русия ще премине още 7 нива на кредитен рейтинг. Снимка: Ural.ru
Кудрин е уверен, че Русия ще премине още 7 нива на кредитен рейтинг. Снимка: Ural.ru

Руският финансов министър Алексей Кудрин заяви по руския Първи канал, че е възможно руската икономика да се изравни по мощ с тези на САЩ или Германия в рамките на следващите 10 години, съобщи електронното издание MosNews.

Ние искаме да изградим икономическа и финансова система, която да не отстъпва по сила на финансовите системи на САЩ и Германия. Аз мисля, че ако страната ни проведе една добра финансова политика, разликата в икономическото благосъстояние между нашата страна и двете западни страни ще се изравни“, заяви Кудрин.

За да подкрепи своето твърдение, руският финансов министър напомни, че за периода 2000-2006 г. Русия е преминала осем нива по-нагоре в скалата за рейтинга на световните рейтингови агенции. За да стигне обаче кредитните рейтинги на страни като САЩ, Германия и Франция, Русия трябва да премине още 7 нива на кредитен рейтинг. Според Кудрин това е амбициозна цел, но е напълно постижима.

Финансовият министър на Русия заяви, че ново неизпълнение на финансовите задължения от страна на руската държава е невъзможно поради наличието на Стабилизационен фонд в страната, в който се натрупват значителни по размер парични средства.

В момента Стабилизационният фонд на Русия възлиза на 6,4 на сто от БВП на страната, като очакванията са този размер да надхвърли 7 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още