IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Глобализацията не работи

Стиглиц описва глобалните финансови дисбаланси, като заявява, че спестяващи страни като азиатските кредитират консуматорски и богати страни като САЩ

15:57 | 19.09.06 г.
Автор - снимка
Редактор
Джоузеф Стиглиц: Глобализацията не работи

Глобалната икономическа интеграция може да се провали, ако богатите страни продължат да пазят своето богатство от развиващите се страни, заяви нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц интервю за агенция Ройтерс.

В своята нова книга "Как да накараме глобализацията да проработи" („Making Globalization Work“) Щиглиц призовава САЩ и Европа да прекратят скъпите субсидии за земеделието, които разоряват износителите от бедните и развиващи се страни и пречат на зараждащите се индустрии да продължат своето естествено развитие.

Глобализацията не работи“, заявява бившият шеф на Световната банка и добавя, че парите се придвижват от бедните към богатите страни.

Стиглиц описва глобалните финансови дисбаланси, като заявява, че спестяващи страни като азиатските кредитират консуматорски и богати страни като САЩ. Като резултат от това богатството се трансферира от бедните към богатите общества.

Бедните кредитират богатите при ниски лихвени проценти, а заемат обратно от тях при високи такива“, твърди Стиглиц .

Според него е възможен шок за световната икономика, породен от срив на долара, тъй като инвеститорите са притеснени от огромния търговски дефицит на американската икономика. Пряк резултат от това ще бъде повишаването на лихвените проценти и спад в потреблението и икономическия растеж в световен мащаб за продължителен период от време.

Джоузеф Стиглиц е носител на Нобелова награда за икономика през 2001 година, а през времето, когато Бил Клинтън бе президент на САЩ, Щиглиц бе негов главен икономически съветник. Сред неговите идеи е и тази за създаването на международна институция за защита на конкуренцията в световен мащаб и въвеждането на световен данък върху вредните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още