IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос дарява 50 млн. долара за борба с бедността и вируса на СПИН

Парите ще бъдат похарчени за проекта Millennium Villages на ООН, който предвижда доставяне на мрежи против комари, облагородяване на изтощената почва в някои африкански страни, предоставяне на безплатен обяд в училищата

14:32 | 13.09.06 г.
Сорос дарява 50 млн. долара за борба с бедността и вируса на СПИН

Финансовият гуру и милиардер Джордж Сорос обеща да помогне на Организацията на обединените нации (ООН) в борбата за намаляване на бедността и СПИН, като дари 50 млн. долара, съобщи агенция Ройтерс.

Парите ще бъдат похарчени за проекта Millennium Villages на ООН, който предвижда доставяне на мрежи против комари, облагородяване на изтощената почва в някои африкански страни, предоставяне на безплатен обяд в училищата за недохранени деца и лечение на носителите на вируса на СПИН.

Проектът си е поставил за цел до 2015 година крайната бедност да бъде намалена наполовина, както и да се въведе окончателно началното образование в страните от Африка.

Проектът Millennium Villages стартира миналата година, като в момента обхваща 79 населени места в 10 страни. Годишните разходи по проекта възлизат на 300 хил. долара за населено място от 5 хиляди души.

Джордж Сорос стана известен с това, че през 1992 г. продава на късо повече от 10 млрд. паунда и след като Великобритания е принудена да се оттегли от Европейския валутен механизъм и да обезцени валутата си, в крайна сметка печели около 1,1 млрд. долара. Сорос бива наречен „човекът, който разори Централната банка на Англия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още