IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл обяви инвестиционна програма на стойност 100 млрд. долара

Плановете на компанията включват купуване и изграждане на рафинерии в САЩ, Турция, Казакстан и Холандия

13:15 | 08.09.06 г.
Лукойл обяви инвестиционна програма на стойност 100 млрд. долара

Най-голямата частна руска нефтена компания Лукойл обяви, че ще инвестира 100 млрд. долара за закупуване на рафинерии в чужбина с цел удвояване на производството в рамките на следващите 10 години, съобщи вицепрезидентът на компанията Валери Головушкин, цитиран от електронното издание MosNews.

Плановете на Лукойл включват купуване и изграждане на рафинерии в САЩ, Турция, Казакстан и Холандия. Говорителят на нефтения гигант Димитрий Долгов заяви, че 35 на сто от планираните инвестиции са предвидени за рафиниране и маркетинг.

Долгов също така съобщи, че финансирането на проекта няма да е със собствени средства, а „компанията ще използва механизмите на финансовите пазари“.

Новината идва в момент, когато руското правителство увеличи данъчното бреме за производството и експорта на нефтодобивните компании и увеличи присъствието си в сектора. Въпреки амбициозната инвестиционна програма 10 млрд. долара инвестиции на година са двойно по-малко от инвестиционните намерения на американската Exxon Mobil до 2010 година.

От Лукойл обявиха, че мениджмънтът ще обяви подробностите около инвестиционния план на срещата с инвеститорите на компанията на 18 октомври в Ню Йорк. Руската група, в която ConocoPhillips има дял от 18 на сто, притежава верига бензиностанции в САЩ.

Лукойл опроверга слуховете, публикувани в някои медии, че възнамерява да купи дял в гръцката Motor Oil Hellas.

Компанията има рафинерии в България, Румъния и Украйна. Резервите й от петрол се оценяват на 19,7 млрд. барела, докато тези на Exxon Mobil са 21,6 млрд. барела.

Ние имаме необходимите резерви и производство, за да увеличим доставките на Русия към Азия“, заяви Головушкин и добави: „ Главният проблем, пред който сме изправени, е логистиката“.

Проблеми, свързани с нефтопроводите, принуждават руските нефтени компании да доставят все повече нефт към Азия чрез железници и кораби, което предполага високи разходи и е неефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още