IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Страните от Източна Европа дават стимул на реформите по цял свят

В световната класация на страните, предлагащи добри условия за бизнес, България се изкачва с пет места до 54-та позиция

08:29 | 07.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Страните от Източна Европа дават стимул на реформите по цял свят
Заемането с бизнес в страните от Източна Европа през 2005/2006 г. е станало по-лесно, става ясно от нов доклад на Световната банка (СБ) и Международната финансова корпорация, която се занимава с частния сектор в рамките на групата на Световната банка.
 
Предприетите 38 реформи в 16 страни от региона са намалили времето, разходите и затрудненията пред бизнеса да изпълнява законовите и административни изисквания. Подтиквани от перспективата за членство в Европейския съюз, страните от Източна Европа са провели повече реформи от който и да е друг регион в света, в това число - от западноевропейските страни и другите страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), смятат от Световната банка.

Докладът й разкрива, че 10-те страни, предприели най-много реформи за насърчаване на бизнеса, са както следва: Грузия, Румъния, Мексико, Китай, Перу, Франция, Хърватия, Гватемала, Гана и Танзания.

Тринадесет други страни, сред които Армения, Австралия, България, Република Чехия, Салвадор, Индия, Израел, Латвия, Литва, Мароко, Никарагуа, Нигерия и Руанда, са предприели три или повече реформи за подобряване на бизнес средата. Реформите са опростили административните правила, укрепили са правото на собственост, намалили са данъчната тежест, облекчили са достъпа до кредитирането и са намалили разходите по вноса и износа на стоки.
 
В доклада за 2007 г. се прави класация на 175 страни по 10 критерия като започване на бизнес, лицензионни режими, регистриране на собственост, достъп до кредит, защита на инвеститорите и др., като се изследват 20 страни повече в сравнение с изследването през миналата година. Тридесетте най-благоприятни страни за развитие на бизнеса са както следва: Сингапур, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Хонконг/Китай, Великобритания, Дания, Австралия, Норвегия, Ирландия, Япония, Исландия, Швеция, Финландия, Швейцария, Литва, Естония, Тайланд, Пуерто Рико, Белгия, Германия, Холандия, Корея, Латвия, Малайзия, Израел, Санта Лучия, Чили, Южна Африка и Австрия.
 
Най-добре представящите се страни в Източна Европа са: Литва (16-то място), Естония (17-то) и Латвия (24-то), следвани от Словакия (36-то) и Румъния (47-то). България е на 54-то място, като се придвижва с пет места напред в сравнение с миналата година.
 
Докладът показва още, че България и Република Чехия са опростили процедурите за започване на бизнес и са намалили данъчната тежест за фирмите. И в двете страни са открити кредитни бюра за обмен на позитивна и негативна информация за частни лица и фирми. Бюрата облекчават достъпа до кредитирането, като дават възможност на заемодателите да преценяват по-добре рисковете си.
 
За трета поредна година икономиките на страните от Източна Европа се реформират по-бързо от всички останали, подчертават от СБ. Всички страни от региона, с изключение на Словения, са направили поне една реформа за улесняване на бизнеса. Реформите в тези страни са стимулирани от общата промяна на регулативните режими в разширения Европейски съюз.
 
Въпреки всички подобрения обаче в страните от Източна Европа средно взето съществуват повече регулативни пречки за бизнеса, отколкото в страните от ОИСР и Източна Азия.
 
Най-голямата оставаща пречка в региона са тромавите лицензионни режими за фирмите, протакането на съдебните дела и продължителността на данъчните процедури. За да се построи склад в Босна и Херцеговина например се преминава през 16 процедури, които отнемат 467 дни и разходите за тях са равни на 24-кратния годишен доход на глава от населението. За принудителното изпълнение на обикновен търговски договор по съдебен ред в Словения пък са нужни 1350 дни. Средно голяма фирма в Чехия има нужда от 930 часа годишно, за да изпълни всички изисквания, свързани с плащането на данъци.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 06.09.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още