IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Universal Music става N1 в музикалния бизнес чрез сделка за 1,6 млрд. евро

Звукозаписната компания купува BMG, оставя далеч зад себе си основния си конкурент EMI

12:19 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Universal Music става N1 в музикалния бизнес чрез сделка за 1,6 млрд. евро
Звукозаписната компания Universal Music Group (UMG), част от групата на френската Vivendi, официално обяви, че купува музикалното подразделение на Bertelsmann - BMG Publishing.
 
Сумата по сделката, която подлежи на одобрението на антимонополните власти, е 1,63 млрд. евро. 
 
“След получаването на необходимите разрешения за покупката дейността на BMG Music Publishing ще бъде интегрирана в UMG. Така UMG ще се превърна в световен лидер в областта на издаването на музика”, се казва в съобщението на компанията.
 
Universal Music отдавна се стреми към голяма сделка, за да увеличи пазарното си присъствие, като основната цел е да се противопостави на конкуренцията на EMI. В каталога на придобития лейбъл влизат над един милион музикални заглавия, сред които творби на Колдплей, Роби Уилямс и др., но също и широк репертоар от класически произведения като тези на Пучини и Равел. 
 
От своя страна, продавачът Bertelsmann ще се възползва от получените средства, за да финансира част от изкупуването на дяловото участие в капитала си, принадлежащо в момента на белгийския инвеститор Албер Фрер. Той държи дял от компанията, равняващ се на около 4,5 млн. евро.
 
Акциите на Vivendi бележат понижение днес в Париж от 0,37% до 27,06 евро за брой, а тези на Bertelsmann поскъпват в Хамбург с 2,19% до 140 евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още