IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кафето „арабика“ се очаква да поскъпне с 20% за година

Световното потребление на кафе за годината ще нарасне с 2% до 7 млн. тона

11:11 | 05.09.06 г.
Кафето „арабика“ се очаква да поскъпне с 20% за година

Кафето „арабика“, което се търгува на New York Board of Trade, се очаква да поскъпне с до 20 на сто през следващите 12 месеца, с което да изпревари ръста на тазгодишното увеличение на цените на някои метали като медта и среброто, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки мениджъри на фондове за инвестиции в благородни метали.

Повишено търсене на кафето сорт „арабика“ се очаква от производителя на най-продаваната марка кафе Folgers - Procter & Gamble Co, както и от Kraft Foods Inc, който произвежда марката Maxwell House. Търговците на кафе ще пренасочат своя бизнес именно към този вид кафе поради това, че сравнително евтиният преди сорт „робуста“ поскъпна в Ню Йорк до седемгодишен максимум през август.

По някои оценки е много вероятно кафето сорт „арабика“ да достигне 1,3 долара за паунд (453,59 грама) до средата на следващата година.

Международната организация за кафе прогнозира 2% увеличение в световното потребление на кафе до 7 милиона тона за годината. Около две трети от от световното количество на кафе се произвежда от зърната „арабика“, а останалото количество е нискокачественото „робуста“, от което се прави кафето „еспресо“ и което съдържа два пъти повече кофеин от сорта „арабика“.

През тази година реколтата в Бразилия се очаква да достигне 41,6 млн. бага (един баг кафе се равнява на 60 килограма), което ще бъде втората най-голяма реколта в историята на Бразилия. През следващата година обаче шансовете за спад в реколтата са големи, тъй като след добра година дърветата са „изтощени“ и не са способни на нови рекорди. През 2002 година страната отчете реколта от 53,6 млн. бага, което беше последвано от 38% спад в реколтата през 2003 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още